Linkovi
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC 16.08.1979.-25.07.2005.

blogger.ba 1
blogger.ba 2
Doktori, sestre...
Hipokratova zakletva
Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Facebook
YouTube

Kako je Blogger.ba najavio gasenje 01.03.2015.godine, odlucih da svoje dugogodisnje pisanje o svom sinu Denisu nastavim ovde. Prethodno cu hronoloski poredati ranije postove sa prvog bloga na kojem sam pocela pisati 2008.godine.






Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

subota, 04.04.2015.

UKC Tuzla, Kantonalno tuzilastvo TK, VSTV - "uzori svetli…"

(post pisan 11.03.2011.)
VSTVBiH povodom medijskih objava o stanju u Kantonalnom tužiteljstvu u Tuzli

"(Sarajevo, 10. marta 2011) - Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (Vijeće/VSTVBiH) održanoj 9. marta/ožujka 2011. godine razmatran je i usvojen izvještaj Federalnog tužilaštva FBiH o stanju u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli od 29. novembra/studenog 2010. godine.

Naime, Vijeće je 31. avgusta/kolovoza 2010. godine zaprimilo zahtjev za zaštitu od medijskih napada od strane Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, te je uključujući i naknadni prilog Federalne televizije, emitiran u Dnevniku 2 dana 13. oktobra/listopada 2010. godine, na sjednici održanoj 14. oktobra/listopada 2010. godine zadužilo Federalno tužilaštvo FBiH da sačini izvještaj o stanju u tom tužilaštvu i provjeri vjerodostojnost medijskih napada.

Federalno tužilaštvo FBiH je odmah poduzelo mjere prikupljanja i razmatranja medijskog materijala, kao i predmeta Kantonalnog tužilaštva u Tuzli koji su bili tema u medijskim objavama. Zbog obimnosti i složenosti, predmeti su, radi analize i ispitivanja pravilnosti tužilačkih odluka u tim predmetima, raspoređeni na sve tužioce Federalnog tužilaštva, koji su iste odmah uzeli u rad, te sačinili pojedinačne izvještaje. Nakon kompletiranja izvještaja, dana 29.11.2010. godine je sazvan Kolegij Federalnog tužilaštva FBiH, kojom prilikom su isti izvještaji razmatrani za svaki od predmeta pojedinačno, te su doneseni sumarni zaključci prema vrsti tužilačkih odluka i fazi postupka i predložene preporuke koje je Vijeće usvojilo:

1. VSTVBiH smatra da glavni kantonalni tužilac i njegovi zamjenici moraju uložiti više napora u upravljanju i rukovođenju Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, te da u saradnji sa šefovima Odjela, glavni kantonalni tužilac i njegovi zamjenici moraju značajno pojačati nadzor nad radom tužilaca u smislu podizanja kvaliteta rada i pravilne primjene KZ-a i ZKP-a FBiH, kao i poboljšanja efikasnosti rada.

2. Potrebno je da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, uz očuvanje samostalnosti i nezavisnosti Tužilaštva, unaprijedi saradnju sa agencijama za provođenje zakona i osigura konstruktivnije vršenje nadzora nad radom ovlaštenih službenih lica u provođenju istražnih radnji povjerenih od strane tužitelja.

3. Uvažavajući potrebu i interese javnosti za transparentnošću rada tužilaštava u skladu sa zakonom, VSTVBiH smatra da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona mora unaprijediti i poboljšati odnos sa medijima kroz intenziviranje procesa edukacije, te pravilnim odnosom prema medijima i javnosti uticati na povećanje ugleda i sticanje povjerenja javnosti u rad tog Tužilaštva.


U predmetima rješavanja prijava i istraga u kojima je konstatirano da su nepravilnom primjenom KZ i ZKP FBiH postupajući tužioci donijeli preuranjene odluke o neprovođenju, odnosno obustavi istrage, VSTVBiH, izražavajući zbog toga zabrinutost, konstatira i upozorava da takve odluke mogu izazvati reakcije javnosti i opravdane kritike medija na rad tužilaštva.
Međutim, kada je u pitanju način i sadržaj reagovanja medija, pa i u slučaju osnovanih kritika, Vijeće u pogledu konkretnih medijskih objava, cijeni da sporni medijski istupi novinara u javnosti (novinski članci i komentari navedeni u gore pomenutoj tv emisiji) na račun postupajućih tužilaca nisu primjerenog sadržaja, te da isti prelaze granice civilizirane i konstruktivne javne debate, što je učestala praksa u poslijednje vrijeme. Naime, tužioci se nazivaju raznim pogrdnim i uvredljivim imenima, iznose se neistinite, neprovjerene, tendenciozne i neosnovane informacije, što je u suprotnosti s pravilima i obavezama novinara utvrđenim Kodeksom za štampu BiH. Ovakvim načinom izvještavanja pojedinih novinara nanosi se ogromna šteta ličnosti tužilaca, a istovremeno i podriva povjerenje javnosti u rad tužilaštva.

U prilog navedenom govori i podatak da je Komisija za žalbe Vijeća za štampu u BiH prihvatila kao osnovanu žalbu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na tekst objavljen u "Tuzlanskom listu" dana 09/10.10.2010. godine pod naslovom "Nedo nije oštetio tuđu stvar".

VSTVBiH smatra da je povrijeđen član 2. Kodeksa za štampu BiH o uredničkoj odgovornosti, jer nije obezbijeđeno poštivanje istine od strane novinara koji su radili prilog, kao i pravila o pristojnosti u prikupljanju informacija i izvještavanju. U tom kontekstu, takođe je povrijeđen i član 3. i 4. Kodeksa, jer su uvredljivim i klevetničkim pisanjem u vezi prezimena tužiteljice Danice Arapović-Kovačević i dovođenje njenog prezimena u kontekst sa određenim predmetima ratnih zločina huškali i uvredljivim aluzijama poticali na mržnju na osnovu etničke pripadnosti. Uvredljivim i klevetničkim pisanjem i izvještavanjem povrijeđena je i obaveza člana 5. Kodeksa u pogledu tačnosti i fer izvještavanja, jer su navodili netačne informacije i tekstove s ciljem personalne diskreditacije kantonalnih tužilaca.

S tim u vezi, po mišljenju VSTVBiH, nisu poštovane ni preporuke Vijeća za štampu i udruženja novinara i preporuke za medijske izvještače sa sudova o izvještavanju o istragama i sudskim postupcima, jer nisu profesionalno, objektivno, blagovremeno, tačno i nepristrasno izvještavali o krivičnim postupcima, niti poštovali etičke standarde iz Kodeksa za štampu BiH, što je moglo doprinijeti narušavanju povjerenja javnosti u rad Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, ali i tužilaštava u FBiH i BiH.

VSTVBiH također smatra da se do tačnih informacija moglo doći istraživačkim novinarstvom, praćenjem suđenja i/ili pribavljanjem relevantnih podataka od sudova ili tužilaštava, što u konkretnom slučaju nije učinjeno, a iz razloga poznatih samo novinaru i uredniku predmetne emisije. Plasiranje u javnosti netačnih i nepotpunih informacija, nedvojbeno, još više otežava ionako težak rad i napore tužilaca u obavljanju poslova od javnog interesa."


VSTV

Da, VSTV je KONACNO MORALO PRIZNATI NERAD tuzlanskih tuzioca sa Sesenamom Cosicem na celu Kantonalnog tuzilastva TK. Nista se nije promenilo od vremena njegovog prethodnika (VD) Koval Slavena, iako je Cosic bombasticno nastupio i obecavao (samohvalisavo) prilikom preuzimanja duznosti Glavnog kantonalnog tuzioca. To je najzad potvrdjeno i ovim tekstom, odnosno izvestajem Federalnog tuzilastva.

Citiram jednu od nebuloza : "Ovakvim načinom izvještavanja pojedinih novinara nanosi se ogromna šteta ličnosti tužilaca, a istovremeno i podriva povjerenje javnosti u rad tužilaštva." Cccc... pojedini novinari krivi za katastrofalno stanje u tuzlanskom pravosudju? Dakle priznaju da im je "ugled" srozan do samog dna? Zar su tako krhki i nemocni kad je istina i pravda u pitanju? Zar im to nije osnovna delatnost? Zar im je vaznija kuknjava na novinare i trazenje ZASTITE od njih ("sram" bilo novinare)? Kako je tuzlansko pravosudje nisko palo (mene naravno ne iznenadjuje, ja to znam).

Zalosna je vec sama cinjenica da se Kantonalno tuzilastvo TK bavi tracevima i kuknjavom na novinare, umesto SVOJIM poslom koji obavljaju tako jadno, da nije ni cudo sto su sve cesce predmet poruge, i to ne samo novinara.
Zalosno je da Kantonalno tuzilastvo TK trazi da ga ZASTITE od novinara (??)!
Zar im novinari mogu ugroziti "ugled" i "poverenje" gradjana? Koji crni ugled i poverenje? Izgubili su ga davno, ali ne zbog novinara...
Zalosno je da se upravo tuzioci pozivaju na profesionalnot, objektivnost, blagovremenost, tacnost, nepristrasnost…itd, itd…

A kome gradjani da se zale? VSTV-u? Ono po pravilu nikada NE NALAZI osnove za disciplinske postupke protiv tuzilaca. Gradjanima, nakon godina i godina povlacenja po domacim pravosudnim institucijama, ostaje jos samo Evropski sud u Strazburu (inace pretrpan tuzbama iz BiH).

VSTV je odgovorno za katastrofalno stanje u tuzlanskom tuzilastvu i uopste u BH pravosudju! Kako za vreme "predsednikovanja" bivseg novinara Branka Perica, tako i danas pod vodjstvom njegovog naslednika Milorada Novkovica.
Prihvatite se posla gospodo! POCNITE odgovorno i profesionalno raditi (ako ste sposobni?) i zaradite svoje plate u skladu sa vasim Kodeksom, a novinarima ostavite njihov posao i njihov Kodeks!

Pravda je spora "gospodo" zahvaljujuci bas vama, ali je dostizna, verujte mi!
Ja je jos cekam, i docekacu je, bez obzira sto tuzbe jos skupljaju prasinu u ovom "profesionalnom", "objektivnom", "blagovremenom", "tacnom" i "nepristrasnom" domacem pravosudju.


Kantonalno tuzilastvo TK, VSTV – zastitnici UKC-a Tuzla?

Da li je UKC moralno i eticki sposoban priznati gresku? Ne, nije! Ne samo u slucaju mog sina Denisa koga su, zbog pogresno procenjene dijagnoze mucili 3 dana i prepustili ga kandzama smrti!
U "slavnom" UKC-u tako nesto nije moguce...iako : "gresiti je ljudski...".
Vise im odgovara nastavak latinske poslovice : "…u greskama ustrajati obelezje je ludaka." (Mario Krizic, Salih Azabagic, Samira Hasic, Fahir Barakovic…)
A zataskavanje? O, da! Tu su "specijalisti" i UKC i Tuzilastvo TK (Ivo Iveljic, Slaven Koval…), uz svesrdnu pomoc sudskih vestaka (Zdenko Cihlarz) i naravno VSTV-a (Andjelko Marijanovic, Branko Peric, Milorad Novkovic…).

Važno je priznati
Zataškavanje propusta

U periodu od 25.07.2005.godine do danas (gotovo 6 godina), UKC se oglasio 4 puta :

Racun UKC-a od 12.09.2005.god. na ime (mrtvog) Denisa za popodnevnu intervenciju 23.07.2005.god., kada su ga (isti) diletanti Mario Krizic i Salih Azabagic vratili kuci;
Odgovor Muminhodzic Kasima od 06.10.2005.god. na nas zahtev od 20.09.2005.god. direktoru UKC-a (Mujkanovic Nedretu) o pokretanju interne istrage;
Saopstenje UKC-a objavljeno u dnevnoj novini “Dnevni avaz” 25.01.2006.god.;
Opomena pred tuzbu od 29.08.2007.god. za neplacen racun ispostavljen 12.09.2005.godine.

To je SVE od UKC-a, ove "slavne" tuzlanske crne rupe!

Od Kantonalnog tuzilastva TK, kao i od VSTV-a – odbijenice naravno. Zastita UKC-a je na "profesionalnoj" visini! Vidimo upravo sada kada tuzlansko tuzilastvo trazi zastitu od nevaljalih novinara. Koji jadnici!

Ustavni sud BiH? Jos cekam, od avgusta 2009.godine.

Opstinski sud Tuzla? Ni glasa - jos cekam, od jula 2008.godine.

Eto, to je tuzlansko (i BH) pravosudje… ipak, pravda za Denisa ce stici!



"KOJI JE MAJMUN OVO PITANJE POSTAVIO? ZASIGURNO "RADI" U UKC TUZLA ILI U PRAVOSUDNIM TUZLANSKIM "ORGANMA",SA NESTRUČNJACIMA I HIPOKRATOVIM KRIVOKLETNICIMA, ČINEĆI ZAJEDNO S NJIMA LOPOVSKI "ELITNI" TUZLANSKI MILJE! šTA ČOVJEK DA TI POŽELI LJUDSKA VRSTO SA ŽIVOTINJSKIM IZGLEDOM, NEGO DA SE POSRAMIŠ SVOG IZGLEDA, JER SE ŽIVOTINJE LJUDSKIJE PONAŠAJU OD TEBE, UZ ŽELJU DA TE STIGNE ISTO I JOŠ GORE!"
Objavio/la Gost_2461 prije 2 godine 8 mjeseci

Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< travanj, 2015 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Siječanj 2024 (1)
Kolovoz 2023 (1)
Srpanj 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (3)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (2)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota.
"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."